Z jakich okazji warto organizować imprezy firmowe?

Dobrego jedzenie nigdy za wiele. Dlatego warto zadbać o swoich pracowników i wynagrodzić im trudy wkładane w budowanie sukcesu firmy. Można to zrobić przy okazji realizacji planu sprzedażowego albo kolejnej rocznicy powstania firmy. Świętowane bywają także wygrane przetargi albo urodziny kogoś z zespołu. Ważne, aby dania były różnorodne i świeże, żeby jak najwięcej osób chciało wypróbować nowe smaki zaserwowane przez szefów kuchni.

Różnorodność serwowanych dań

Jak powszechnie wiadomo o gustach się nie dyskutuje, a są one naprawdę różne. Dlatego zanim przystąpi się do organizacji imprezy, warto zapytać pracowników o upodobania żywieniowe. Dobrym zwyczajem jest zapytanie o to (np. mailowo) przed organizowanym wydarzeniem. Dzięki temu osoby, które mogą spożywać glutenu albo nie jedzą mięsa, będą wiedziały dużo wcześniej, że impreza będzie dostosowana także do ich potrzeb. Złotą zasadą, żeby trafić przez żołądek do serca jak największej ilości osób, jest zróżnicowanie. Ważne, aby serwowane dania były w wersjach tradycyjnych oraz nowoczesnych. Istotne jest, aby były to przekąski serwowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu zwolennicy różnorodnych przekąsek będą mieli szanse na zjedzenie ulubionych smakowitości.

catering na konferencje

Małe porcje

Drobne przekąski, które można zjeść bez użycia sztućców to najlepsze rozwiązanie. Sprawdzi się zarówno przy słonych daniach jak tartaletki, mini kanapeczki czy tortille, ale także przy słodkościach. Serwując je, warto podać ciasta pokrojone na drobniejsze części. Dobrym pomysłem może być także candy bar, który jest łatwy w aranżacji kolorystycznej zgodnej z logotypem, jaki ma firma. Będzie to przepięknie prezentować się na zdjęciach, które mogą zostać opublikowane na firmowym blogu czy w mediach społecznościowych. Catering na konferencje czy uroczystości musi posiadać porcje niewielkich rozmiarów też z innego powodu. Przerwy kawowe to częsty moment integracji czy prowadzenia rozmów ze współpracownikami. Trudno o ich niezakłócony przebieg, jeśli trzeba przerwać dyskusję i odłożyć talerz, żeby pokroić kawałek ciasta czy tartę. Dlatego najlepszym rozwiązaniem są dania „na jeden kęs”. Dzięki ich niewielkim rozmiarom nie będzie konieczności przerywania rozmowy.

Czasami dobrze jest oderwać się od monotonii pracy na rzecz czegoś trochę bardziej przyjemnego. Przekąski będą smacznym przerywnikiem w trakcie wspólnego świętowania firmowych sukcesów. Będą nie tylko dobrze smakować, ale także apetyczne wyglądać np. na firmowych zdjęciach dokumentujących uroczystość.