Jak zorganizować udaną imprezę firmową?

Imprezy firmowe to jeden z przyjemniejszych elementów pracy. Dzięki takim wydarzeniom pracownicy różnych działów mają okazję do integracji i pogłębienia więzi, a także odpoczynku od codziennych obowiązków. Spraw, aby twoja impreza firmowa była niezapomnianym przyjęciem! Aby tak się stało, należy podjąć się organizacji z odpowiednim wyprzedzeniem. O czym pamiętać podczas planowania imprezy firmowej?

Najważniejszy jest pomysł

Klasyczne przyjęcie koktajlowe, czy impreza tematyczna? Główną atrakcją ma być zabawa integracyjna czy efektowne, artystyczne show? Wymagane stroje wieczorowe czy śmieszne przebrania? Styl współczesny czy retro? Spokojne przyjęcie, na którym uczestnicy skoncentrują się na wspólnych rozmowach czy może szalona impreza w stylu lat 70 z zabawnymi animacjami? Pytań, z którymi trzeba się zmierzyć, jest wiele. Dobór typu imprezy odpowiedniego dla charakteru firmy to jednak najważniejsza sprawa. Jeżeli stwierdzisz, że najlepsze będzie przyjęcie kostiumowe, skonsultuj się z odpowiednią firmą eventową, która zapewni atrakcje. Dopasuj rodzaj imprezy do ilości pracowników i charakteru działalności. To temat, który wymaga najdokładniejszego przemyślenia.

Miejsce: wnętrze albo plener

Tu także jest sporo możliwości. W zależności od ilości gości i charakteru imprezy, możemy zdecydować się na elegancką restaurację, salę bankietową lub leśniczówkę w plenerze. Warto uwzględnić tutaj możliwości dojazdu i noclegu oraz odległość od miasta, w którym znajduje się firma. Wystrój sal restauracyjnych czy bankietowych często można zmienić dzięki odpowiedniemu dobraniu detali, np. dekoracji stołu i krzeseł. W przypadku imprezy tematycznej dobrze jest podkreślić dany motyw odpowiednimi dekoracjami. Zabawne elementy wystroju wprawią gości w odpowiedni nastrój!

Catering: kilkudaniowa kolacja czy finger food?

Gwarancją smacznego obiadu lub kolacji jest… dobrze dobrany catering. Warto zdecydować się na profesjonalną firmę z doświadczeniem w przygotowywaniu imprez firmowych. Catering na imprezę firmową oferuje wiele rozwiązań: możemy zdecydować się na klasyczną, wielodaniową kolację lub obiad albo stół z przekąskami do jedzenia palcami. Dobrą opcją jest również połączenie jednego z drugim: imprezę można rozpocząć ciepłym posiłkiem, a później zostawić do dyspozycji gości stół ze smakołykami. Warto zadbać o to, aby każdy mógł sięgnąć po przekąski i uwzględnić w menu propozycje dań wegetariańskich oraz deserów. Dobrym pomysłem jest podanie kilku wersji tego samego dania, np. tarty na słodko i na słono, czy pierożków z różnymi rodzajami farszu. Również jeśli chodzi o danie główne, warto uwzględnić posiłki wegetariańskie. Dotyczy to przede wszystkim dużych firm, gdzie spotkanie pracownika o szczególnych wymaganiach jest bardziej prawdopodobne. Dobrze jest skonsultować menu z przedsiębiorstwem oferującym catering dla firm. Ciekawe rozwiązania proponuje firma cateringowa Gold Catering&Events: http://gold-catering.pl/imprezy-firmowe/.

Savoir vivre, czyli zasady obowiązujące na imprezie firmowej

Impreza firmowa to szczególny rodzaj przyjęcia. Mimo tego, iż jest to okazja towarzyska, należy pamiętać o służbowych relacjach. Przygotowując imprezę warto zaznaczyć w zaproszeniach, czy zaproszeni są wyłącznie pracownicy, czy mogą wziąć ze sobą osobę towarzyszącą. Należy też odpowiednio dobrać ilość alkoholu do ilości osób.

Więcej inspiracji dotyczących firmowej imprezy na http://gold-catering.pl/.