Jak stworzyć idealne menu weselne?

Wesele to jedna z najważniejszych imprez w życiu! To przyjęcie, podczas którego para młoda może podzielić się swoją radością z całą rodziną i wszystkimi znajomymi. Jednak organizacja wesela to nie lada sztuka. Jednym z ważniejszych elementów jest przygotowanie odpowiedniego obiadu i przekąsek. Możemy zdecydować się na przygotowanie potraw przez rodzinę lub wybrać sprawdzony catering (to dużo wygodniejsza opcja, jeżeli nie planujemy kameralnego wesela i zaprosiliśmy tłum gości). Co uwzględnić, planując menu weselne?

Dania syte i smaczne

Wesele trwa całą noc. Goście zdążą zgłodnieć! Z tego powodu warto rozsądnie zaplanować godziny podania poszczególnych dań oraz tortu. Przekąski, które będą na stole przez całe przyjęcie, powinny również umożliwić zaspokojenie głodu gościom. Proponowane dania na wesele to różnego rodzaju sałatki, kanapki, koreczki czy faszerowane jajka – tego typu smakołyki mogą być obecne na stole całą noc, warto zadbać o to, aby kelnerzy systematycznie ich dokładali. Jak wybrać dania główne? Dobrze jest się zastanowić, czy chcemy postawić na tradycyjne potrawy, czy zaskoczyć gości kreatywnością. Standardowy weselny obiad to rosół i danie mięsne, np. kaczka lub kurczak z surówką – to idealna propozycja na pierwsze danie na ciepło. Inne ciepłe dania, które na każdym weselu cieszą się popularnością, to roladki mięsne, krem pieczarkowy, karkówka podana z jabłkiem. Dobre przykładowe menu na wesele można znaleźć się na stronie http://gold-catering.pl/uroczystosci-rodzinne/.

Smaczne dekoracje

Odpowiednie podanie potraw lub ułożenie przekąsek może okazać się świetną dekoracją. Nowoczesnym i popularnym rozwiązaniem jest stworzenie słodkiego kącika, w którym znajdować się będą różne ciasta i desery. Można zadbać o kolorystyczne dopasowanie potraw, np. wybranie odpowiednich kremów czy kolorowego lukru. Świetną dekoracją są cupcakes zdobione kremami i różnego rodzaju posypkami. W przygotowaniu takich rozwiązań z pewnością pomoże catering weselny.

Zamawiając tort czy przygotowanie słodkości przez catering warto wspomnieć o swoich oczekiwaniach estetycznych. Często mozna zażyczyć sobie konkretnych dekoracji. Dobrze jest jednak poprosić o to, aby wszystkie elementy ozdobne były jadalne. Obecnie pary młode często decydują się na zastąpienie tradycyjnego tortu minitorcikami na eleganckiej paterze.

Sposób podania przekąsek

Stół z daniami “na jeden kęs” to wygodna opcja na każdym przyjęciu. Na takim stole pojawią się małe pierożki z różnymi farszami, miniaturowe kanapki, koreczki, pokrojone owoce. Można również zdecydować się na podawanie finger food i deserów na tym samym stole, na którym podawane będa dania główne. Zastanawiając się nad sposobem podania potraw, uwzględnijmy ilość gości oraz kształt i rozmieszczenie stołów.

Czy drukować menu?

Planując estetykę wesela, zaplanujmy wszystkie szczegóły. Wiele par drukuje menu weselne na ozdobnych kartach, tak, aby każdy z gości mógł dowiedzieć się, jakie dania pojawią się na stole. Decydując się na taką opcję, warto zlecić zaprojektowanie menu grafikowi – wówczas będzie to wyszukany detal nawiązujący do wystroju wnętrza. To także bardzo wygodne rozwiązanie, poprawiające komfort gości. Sprawdza się szczególnie wtedy, kiedy podajemy dania główne z przerwami. Alternatywą jest podanie kilku dań naraz, tak, aby goście mieli możliwośc wyboru.

Profesjonalną pomoc w doborze menu na wesele zapewni firma cateringowa Gold Catering&Events http://gold-catering.pl/.