Finger food, czyli koktajlowe dania na jeden kęs, stają się coraz popularniejsze jako podstawowe menu do szkoły, na przyjęcie, bankiet, kameralne spotkania, a nawet… wesela. Warto wiedzieć, jak może wyglądać finger food menu, co zawiera i czy oferują go firmy cateringowe.

Finger food – przekąski na jeden gryz

Jeśli termin “finger foods” niewiele Ci mówi – najwyższy czas to zmienić. Koktajlowe przystawki na jeden kęs znane były od wieków na prywatkach i spotkaniach w kameralnym gronie. Od kilku lat ich zalety doceniają firmy cateringowe i organizatorzy bankietów, wesel czy imprez integracyjnych, przenosząc menu finger foods na salony. I słusznie! Odpowiednio przygotowane sprawdzą się w każdej sytuacji.

Na popularność tego typu przekąsek, które przeznaczone są do spożywania rękoma, wpływa kilka czynników. Z pewnością można wskazać tu aspekty wygody – przekąski zjada się na raz, dzięki czemu nie potrzeba osobnych miejsc na ich spożywanie, dodatkowej zastawy czy sztućców. Ponadto można stworzyć je praktycznie z wszystkich dostępnych produktów i wyczarować niezwykłe połączenia smakowe, których nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Na końcu warto wspomnieć, że same w sobie są piękną dekoracją, a przy tym praktycznym rozwiązaniem w sytuacji, kiedy dużej grupie osób należy zorganizować szybkie i pożywne wyżywienie.

Finger food menu – co przygotować

Menu finger foods kojarzy się zazwyczaj z nieśmiertelnymi koreczkami i miniaturowymi kanapkami. To właściwy trop, ponieważ te dania nadal stanowią podstawę przekąsek koktajlowych. Są szybkie do przygotowania, smaczne i sprawdzają się w każdej sytuacji – pikniku, spotkaniu w kameralnym gronie, na wycieczkę i niewielkie przyjęcie. Jeśli finger foods ma być jedną z atrakcji większych lub ważniejszych spotkań, można to osiągnąć w prosty sposób. Wystarczy dodać jeden nietypowy składnik, zaproponować nową formę podania lub zminiaturyzować ulubione, „pełnowymiarowe” dania.

Przykładowe propozycje dań z finger foods menu wg. firmy cateringowej Gold-Catering z Warszawy to np.:

    • mini pierożki z różnymi farszami, dostępne z wieloma sosami,
    • sałatki z tuńczyka, krewetek lub innego, dowolnego, dominującego elementu, umieszczone w małych babeczkach,
    • mini kanapeczki z nietypowym farszem, np. wołowiną, łososiem, serkiem, warzywami etc. Na bagietce, chlebie żytnim lub innym,
    • pokrojone tortille z egzotycznym farszem,
    • mini burgery na jeden kęs,
    • babeczki z fetą i szpinakiem,
    • mini quiche,
    • tartaletki,
    • babeczki i muffinki,
    • i wiele innych.

Pomysły na finger foods menu są nieskończone, granicą jest jedynie wyobraźnia organizatora cateringu i dostępność produktów.

Finger food – oferty firm cateringowych

Choć finger food z powodzeniem można przygotować samodzielnie, ciężko tego dokonać, kiedy przekąski są przeznaczone dla grupy kilkudziesięciu i więcej osób. Z tego powodu organizacją przekąsek o różnym stopniu wykwintności zajęły się profesjonalne firmy cateringowe, których oferta jest dopasowana do potrzeb i oczekiwań klienta. Co więcej – wiele firm oferujących usługi dostarczania potraw na przyjęcia i spotkania, uczyniła tworzenie finger foods jedną ze swoich sztandarowych usług. Czy warto korzystać z takich ofert?

Wszystko zależy od ilości potrzebnego jedzenia i stopnia zaawansowania jego przygotowania. Warto wiedzieć, że firmom cateringowym zazwyczaj nie opłaca się przygotowywanie przekąsek w liczbie mniejszej niż ok. 100 sztuk. Dodatkowo ceny poszczególnych elementów menu będą się od siebie różniły – a najczęściej podawana jest cena za jedną sztukę, co może być kosztowne przy niewielkich przyjęciach.

Jednak współpraca z firmą cateringową ma swoje niewątpliwe zalety. Ceny zawsze można negocjować, szczególnie przy dużych zamówieniach, jedzenie wykonane jest ze starannością i z najlepszych składników. Ponadto gości można zaskoczyć nietypowymi smakowymi połączeniami, a całość będzie prezentowała się niezwykle estetycznie i elegancko, ponieważ zostanie przygotowana przez profesjonalny personel. Wiele zależy od charakteru spotkania na którym będzie serwowane finger foods, dlatego zawsze warto rozważyć możliwość tej formy cateringu. Pytanie, które zawsze nasuwa się osobom, które pierwszy raz chcą skorzystać z finger foods zawsze związane jest z tym, czy zaproszone osoby nie wyjdą głodne, mając do dyspozycji jedynie przekąski na jeden kęs.

Aby to zweryfikować, najlepiej chociaż raz przekonać się do tej formy cateringu.

Więcej informacji na temat finger foods można uzyskać na stronie:

http://gold-catering.pl/catering-koktailowy-finger-food/