catering

Catering na szkolenie – o czym należy pamiętać?

Organizując szkolenia, trzeba pamiętać o przerwach. Nie służą one tylko odświeżeniu, chwili odpoczynku od intensywnie podawanej wiedzy, ale też mogą być świetną okazją, aby poznać innych uczestników szkolenia czy – w wypadku szkoleń firmowych – wymiany uwag, burzy mózgów, omówieniu nowych pomysłów. Podczas przerw do dyspozycji uczestników szkolenia zwykle jest kawa, herbata i posiłek. Ale catering na szkolenia powinien być dobrany odpowiednio nie tylko do tematyki kursu, lecz także do typu spotkania, uczestników, a nawet miejsca, w jakim jest organizowany.

Lokalizacja sali szkoleń

Warto zacząć od miejsca szkolenia. Niektóre organizowane dla pracowników firmy odbywają się w jej siedzibie, więc w zasadzie uczestnicy szkolenia mają do dyspozycji własną kuchnię, ale kiedy każdy w ciągu krótkiej przerwy będzie chciał zrobić sobie ulubioną kawę czy herbatę zrobi się tłok. Dlatego mimo wszystko warto zamówić catering na szkolenia, który będzie odpowiadał za przygotowanie napojów oraz przekąsek.

Większość szkoleń odbywa się jednak w wynajętych salach konferencyjnych. Często w ofercie jest też catering, który będzie idealnie dopasowany do potrzeb zamawiającego. Można też wynająć salę bez takiej usługi i dodatkowo zlecić catering na szkolenie w firmie gastronomicznej.

Uczestnicy szkolenia

Na większości szkoleń osoby biorące w nich udział się nie znają. Dlatego nie będzie dobrym pomysłem organizacja typowego obiadu, w dużej sali ze stołami na kilka osób. Nie każdy przełamie się, aby usiąść do stołu na długi obiad z nieznajomymi. Z tego też powodu lepsza będzie opcja stołu szwedzkiego i mini baru. W sali można ustawić stoły z różnego rodzaju przekąskami łatwymi do zjedzenia nawet na stojąco oraz mniejsze stoliki idealne do takiego bufetu. W ten sposób nikt nie będzie skrępowany, a atmosfera będzie swobodniejsza.

W planowaniu cateringu ważna jest też ilość osób – do niej bowiem należy dostosować wielkość zamówienia. Dlatego tutaj warto zdać się na doświadczenie firmy cateringowej, która podpowie jakie ilości trzeba przygotować.