Catering czy kucharka? Co wybrać na wesele?

Firma cateringowa na wesele czy może kucharka? Przed takim dylematem stoi wiele przyszłych par młodych. Jeśli Ty także zastanawiasz się co wybrać, sprawdź wady i zalety wynajęcia firmy cateringowej na wesele oraz skorzystania z usług kucharki. Porównaj opinie, menu i ceny.

Kucharka na weselu

  • Zalety kucharki na weselu

Podstawową zaletą zatrudnienia kucharki na wesele jest jej wynagrodzenie, nieporównywalne do ofert cateringowych. Ceny są często dwukrotnie niższe, a osoby korzystające z tej formy przygotowania dań weselnych wskazują też i inne korzyści wynikające z tej decyzji – nie tylko oszczędności. Zgodnie z zasadą, całe jedzenie, które pozostaje po weselu, należy tylko do państwa młodych, z którym mogą zrobić wszystko, co sobie życzą. Ponadto kucharki, szczególnie te sprawdzone, mogą pochwalić się doświadczeniem w swojej pracy i zaproponować dobre, sycące i świetnie przygotowane jedzenie. Doskonale wiedzą, jakie potrawy sprawdzają się na przyjęciach, co zazwyczaj jadają goście, które dania łatwo przygotować, odgrzać i podać oraz w jaki sposób zaplanować całą logistykę gotowania, żeby wszystko było podane na czas i nikt nie wyszedł głodny. Wiele osób docenia także możliwość wyboru dań i niekorzystanie z gotowych zestawów, przeznaczonych w równej porcji dla każdego.

  • Wady kucharki na weselu

Czy w takim razie istnieją jakieś wady? Każda przedstawiona zaleta niesie za sobą drugie dno, o którym powinny pamiętać osoby planujące przyjęcie weselne. Przede wszystkim, do wynagrodzenia kucharki (i ewentualnie jej pomocników, w tym kelnerów) dochodzą koszty wszystkich składników – od mięs, warzyw, owoców, przez przyprawy, akcesoria kuchenne etc. W ogólnych kosztach warto uwzględnić też wydatki poniesione na paliwo oraz stracony czas. Kucharka przygotowuje listę potrzebnych jej produktów, a państwo młodzi mają za zadanie dostarczyć je do danego dnia. Warto wiedzieć, że nie każda kucharka ma swoich pomocników, którzy razem z nią przygotują wszystko, co trzeba. Może się zdarzyć, że w obieranie ziemniaków czy przygotowywanie surówek zostanie zaangażowana cała rodzina, co nie zawsze jest pożądane. Jedzenie, które zostaje do dyspozycji młodej pary, często jest bardziej problematyczne niż może się wydawać. Jeśli nie zostanie rozdysponowane – zazwyczaj trafia do kosza, a tym samym trafiają tam pieniądze, które zostały wydane na zakup składników.

Firma cateringowa na weselu

  •         Zalety cateringu na weselu

Firmy cateringowe są coraz popularniejsze, co potęguje także fakt, że wiele sal weselnych nie posiada kuchni z wyposażeniem, jakich potrzebują kucharki lub nie pozwala na zatrudnienie innej osoby, niż ta, która współpracuje z salą. Catering weselny ma różne zalety –  głównie oszczędność czasu i pracy. Zaangażowanie państwa młodych w przygotowania jedzenia ogranicza się jedynie do wybrania menu, ustalenie ilości jedzenia w oparciu o liczbę gości i zaplanowaniu, za jakie rzeczy ma być odpowiedzialna firma cateringowa. Przykładowo, firma Gold-Catering działająca w Warszawie i okolicach, w swojej ofercie posiada dania gorące, zimne przekąski, dostarczenie owoców, słodyczy, ciast, zorganizowanie wiejskiego stołu czy zapewnienie napoi zimnych i gorących. Co więcej  – catering może być przygotowany pod gusta i specjalne życzenia klientów. Część posiłków może być wegetariańska, bezglutenowa czy dopasowana do konkretnych zwyczajów żywieniowych. Korzystając z dobrych, sprawdzonych ofert można zażyczyć sobie praktycznie wszystko, wedle fantazji. Ponadto catering nie oznacza, że każdy gość dostanie jedną porcję o ustalonej wielkości. Po ustaleniach jedzenie może podane być w sposób tradycyjny, na półmiskach, dzięki czemu każda osoba będzie samodzielnie decydowała o rodzaju i ilości wybranego jedzenia. Korzystając z profesjonalnego cateringu nie trzeba martwić się sprzątaniem i zmywaniem, a nadmiar jedzenia za które się zapłaciło także zostaje do dyspozycji państwa młodych.

  • Wady cateringu na weselu

Także i catering nie jest pozbawiony wad. Jako pierwszą wskazuje się cenę, która jest odczuwalna podczas organizacji wesela z dużą liczbą gości. Choć idzie za tym profesjonalizm i oszczędność czasu, wiele osób nadal uważa cenę cateringu na wesele na zbyt wysoką. Po drugie, państwo młodzi nie mogą kontrolować sposobu przygotowania posiłków, jak i składników – ich jakości i pochodzenia, które są wykorzystywane. Pozostaje im jedynie zaufać zapewnieniom firm cateringowych co do świeżości produktów. Trzecią wadą, którą wskazuje część osób zastanawiających się nad wyborem catering czy kucharka, jest fakt, że nie każda firma cateringowa jest godna zaufania. Jednak ten sam argument może być kierowany pod adresem kucharek.

Czy już wiesz, który wybór będzie dla Ciebie lepszy?

Więcej informacji na temat działania firm cateringowych na weselach można odnaleźć na stronie http://gold-catering.pl/uroczystosci-rodzinne/.