catering

Catering na szkolenie – o czym należy pamiętać?

Organizując szkolenia, trzeba pamiętać o przerwach. Nie służą one tylko odświeżeniu, chwili odpoczynku od intensywnie podawanej wiedzy, ale też mogą być świetną okazją, aby poznać innych uczestników szkolenia czy – w wypadku szkoleń firmowych – wymiany uwag, burzy mózgów, omówieniu nowych pomysłów. Podczas przerw do dyspozycji uczestników szkolenia zwykle jest kawa, herbata i posiłek. Ale catering na szkolenia powinien być dobrany odpowiednio nie tylko do tematyki kursu, lecz także do typu spotkania, uczestników, a nawet miejsca, w jakim jest organizowany.

Lokalizacja sali szkoleń

Warto zacząć od miejsca szkolenia. Niektóre organizowane dla pracowników firmy odbywają się w jej siedzibie, więc w zasadzie uczestnicy szkolenia mają do dyspozycji własną kuchnię, ale kiedy każdy w ciągu krótkiej przerwy będzie chciał zrobić sobie ulubioną kawę czy herbatę zrobi się tłok. Dlatego mimo wszystko warto zamówić catering na szkolenia, który będzie odpowiadał za przygotowanie napojów oraz przekąsek.

Większość szkoleń odbywa się jednak w wynajętych salach konferencyjnych. Często w ofercie jest też catering, który będzie idealnie dopasowany do potrzeb zamawiającego. Można też wynająć salę bez takiej usługi i dodatkowo zlecić catering na szkolenie w firmie gastronomicznej.

Uczestnicy szkolenia

Na większości szkoleń osoby biorące w nich udział się nie znają. Dlatego nie będzie dobrym pomysłem organizacja typowego obiadu, w dużej sali ze stołami na kilka osób. Nie każdy przełamie się, aby usiąść do stołu na długi obiad z nieznajomymi. Z tego też powodu lepsza będzie opcja stołu szwedzkiego i mini baru. W sali można ustawić stoły z różnego rodzaju przekąskami łatwymi do zjedzenia nawet na stojąco oraz mniejsze stoliki idealne do takiego bufetu. W ten sposób nikt nie będzie skrępowany, a atmosfera będzie swobodniejsza.

W planowaniu cateringu ważna jest też ilość osób – do niej bowiem należy dostosować wielkość zamówienia. Dlatego tutaj warto zdać się na doświadczenie firmy cateringowej, która podpowie jakie ilości trzeba przygotować.

finger food

Obsługa imprez kameralnych i wielkich wydarzeń, czyli catering na każdą okazję!

W czasie większości eventów i imprez okolicznościowych catering ma ogromne znaczenie. To jakie menu będzie na imprezie zależy przede wszystkim od jej charakteru. Podpowiadamy co jest teraz na topie jeśli chodzi o catering na małych i dużych imprezach.

Przekąski typu finger food

Lekkie przekąski typu finger food, a więc takie, które nie wymagają zasiadania do stołu i które je się bez użycia sztućców lecz palcami sprawdzają się na każdej imprezie. Zarówno małych kameralnych imprez, aż po duże bankiety. Takie przekąski na jeden kęs są małymi dziełami sztuki i stanowią ozdobę stołu, mogą przybierać różne formy np. babeczek, roladek, kanapeczek, koreczków, a do tego mogą być podawane na słodko i wytrawnie. Takie przekąski mogą być podawane na łyżkach, spięte wykałaczką lub być wyłożone na pięknych tacach.

Szwedzki stół

Jedną z najlepszych form, która doskonale sprawdza się na niemal wszystkich imprezach są szwedzkie stoły z przystawkami, sałatkami, zimnymi i ciepłymi zakąskami. W ten sposób każdy może komponować własny posiłek według indywidualnych upodobań. W dodatku taka forma jest świetna na oficjalnych spotkaniach, ponieważ nie ogranicza jej uczestników koniecznością siedzenia za stołem przez większą część imprezy. Można więc swobodnie rozmawiać i nawiązywać kontakty ze wszystkimi uczestnikami wydarzenia.

Dania z mięs i ryb

Na każdej imprezie nie powinno zabraknąć także dań głównych podawanych na ciepło. Najlepsze będą dania z mięs i ryb, chociaż doskonale sprawdzają się też owoce morza. Ważne aby goście mieli kilka wariantów do wyboru.

Fontanna czekolady

Atrakcją wielu bankietów i imprez jest fontanna czekoladowa. Taka fontanna ma przede wszystkim fantastyczny wygląd i stanowi ozdobę stołu. Do tego pięknie wyglądają półmiski z całą feerią różnokolorowych owoców, które można maczać w czekoladzie. Jest to przekąska słodka i jednocześnie lekka.

Candy bar

Coraz częściej na imprezach pojawia się też profesjonalny candy bar. Jest to fajna atrakcja, którą lubią zarówno dzieci jak i dorośli. Piękne ciasteczka, muffinki, babeczki, kolorowe cukierki i landrynki, słodkie czekoladki razem tworzą wspaniałe dzieło sztuki. Oferta firm cateringowych pozwala na wybranie słodyczy w takich kolorach, jakie pasują do charakteru imprezy. Stół ze słodyczami może być więc wykonany w dowolnych barwach.

Oczywiście pomysłów na oryginalne formy i zakres menu jest znacznie szerszy – można zorganizować staropolski stół z tradycyjnymi przekąskami, można stworzyć piękne owocowe rzeźby. Dobrym pomysłem jest także wynajęcie baristy albo profesjonalnych barmanów, którzy będą robić kolorowe drinki. A organizując imprezę w plenerze można wynająć mobilną grillo-wędzarnię. Wybór zależy przede wszystkim od charakteru wydarzenia.

Niezapomniane chwile podczas spotkań integracyjnych w firmie, czyli dlaczego warto je organizować?

Jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka. Gdy jesteśmy najedzeni, nie tylko nasz organizm funkcjonuje prawidłowo, ale także nasze samopoczucie staje się znacznie lepsze.
Poza jedzeniem, warto jednak zadbać też o inne przyjemności. Wśród nich, z całą pewnością, znajdują się towarzyskie spotkania i spotkania firmowe. Dlaczego warto organizować firmowe spotkania integracyjne? Czytaj dalej

wigilia firmowa

Catering na wigilię firmową

Warszawa i województwo mazowieckie to miejsca, w których działa największa liczba polskich przedsiębiorców. Również firmy zagraniczne najchętniej lokują swoje oddziały w stolicy. To oczywiście powód do zadowolenia, ale w niektórych przypadkach tak duża liczba firm może być przyczyną niemałych problemów. Na przykład podczas organizacji imprezy firmowej.  Czytaj dalej

catering

Pomysły na oryginalne spotkania z pracownikami

Większość integracyjnych imprez firmowych oparta jest na dobrze znanych i sprawdzonych scenariuszach. Rozpoczynają się konferencją z udziałem kadry zarządzającej, a kończą wieczorną imprezą klubową. Oczywiście spotkaniom firmowym, organizowanym w takiej właśnie konwencji, nie można im odmówić atrakcyjności. Jednak po jakimś czasie tracą one na popularności wśród pracowników i nie przynoszą oczekiwanych skutków. Czytaj dalej