O czym należy pamiętać i o co pytać podczas wyboru cateringu?

Catering to niejednokrotnie jedna z ważniejszych części kompleksowego przygotowania różnorodnych uroczystości, począwszy od urodzin i świątecznych imprez, przez jubileusze i bankiety, aż do oficjalnych szkoleń i konferencji. Dobrze dobrany i skomponowany catering jest w stanie zainteresować gości na dłużej i być może zachęcić do bardziej ochoczej wymiany zdań podczas trwania całej imprezy. Zamówienie cateringu to idealne rozwiązanie dla osób, które planują imprezę w domu w większym gronie, organizują oficjalną uroczystość lub zwyczajnie nie mają wystarczającej ilości czasu i zdolności, aby przygotować posiłki dla znacznej liczby osób.

O co należy pytać wybierając catering?

Zanim przystąpimy do wyboru potraw cateringowych warto zorientować się w gustach naszych gości. Szczególnie podczas wybierania drugiego dania obiadowego, czyli najczęściej zupy warto zapytać firmę cateringową czy unika dodawania do nich np. soi i innych składników, które mogą wywołać uczulenia.

Szczególnie, jeśli organizujemy imprezę koktajlową podczas lata lub generalnie imprezy, na których zamierzamy podawać owoce warto pomyśleć nad formą, w której to zrobimy. Ich spożycie może być niekiedy problemowe, dlatego lepiej od razu poprosić o obranie owoców, poporcjowanie i np. nadzianie na wykałaczki.

Ważną kwestią, o której często zapominają zamawiający jest również sprawa zastawy. Zazwyczaj liczba talerzyków dowożona na miejsce zgadza się z ilością zamówionych dań głównych. Najczęściej jednak zdarza się tak, że należy mieć kilka talerzyków w zapasie. I tak gdybyśmy np. zamówili danie z kurczaka, goście prawdopodobnie będą chcieli odłożyć kości w inne miejsce, niż na swój własny talerz. Dlatego warto poinformować wcześniej firmę cateringową o ewentualnym zapotrzebowaniu na dodatkowe komplety zastawy.

Jeśli zależy nam na przyozdobieniu potraw to należy wymagać, aby składały się one z produktów jadalnych, w żadnym razie plastikowych. Wszelkie potrawy zawierające pestki bądź skórki czy ości powinny być odpowiednio wcześniej wydrążone, obrane, a także dokładnie wyfiletowane.

Jeśli przygotowujemy dużą imprezę i do tego pełne wyżywienie w formie cateringu warto poprosić firmę o polecenie lub bezpośrednie skierowanie do obsługi kelnerów, dzięki którym roznoszenie potraw odbędzie się sprawnie i elegancko.

Co jeszcze należy wiedzieć?

  • warto zapytać o obszar dostawy w obrębie, którym jest realizowana, abyśmy sami nie musieli odbierać zrealizowanego zamówienia,
  • ważny jest oferowany sposób pakowania potraw przez wybraną firmę, aby zorientować się czy przyjadą one jeszcze ciepłe na miejsce bądź dostatecznie schłodzone,
  • ważną kwestią jest informacja dotycząca produktów, które są wykorzystywane do przygotowania potraw, najlepiej jeśli firma cateringowa korzysta z tych najbardziej naturalnych i dostępnych u rodzimych dostawców,
  • mając na uwadze liczbę zaproszonych gości powinniśmy zorientować się czy wybrana przez nas firma będzie w stanie zrealizować zamówienie na szacowaną poprzez nas ilość gości.

Ile powinien kosztować catering?

Ceny zazwyczaj uzależnione są od wielkości zamówienia. Najczęściej firmy oferują niższe ceny proporcjonalnie do ilości zamówionych porcji i dlatego najbardziej opłacalne jest organizowanie dużych imprez i korzystanie z pełnego pakietu oferowanego przez daną firmę, który obejmie dania główne, przystawki, zakąski, desery oraz napoje. Wtedy też możemy liczyć na największe zniżki.

Należy liczyć się z tym, że przygotowanie pełnej oprawy przez firmę cateringową nie będzie tanie, gdyż nie da się zapewnić gościom wartościowych posiłków przez całą noc przeznaczając na to przysłowiowe 10 złotych.

Nie należy bać się negocjacji dotyczących cennika, gdyż firmy cateringowe są zazwyczaj bardzo elastyczne pod tym względem.

Wybór cateringu nie zawsze jest łatwą sprawą, dlatego zazwyczaj dobrze jest zaufać doświadczeniu firmy, którą wybraliśmy i gdy jesteśmy niezdecydowani to jedynie zastrzec ogólne wytyczne dotyczące potraw, które chcielibyśmy zaserwować, a także poinformować o rodzaju obsługiwanej uroczystości i porze dnia. Wtedy konsultant z pewnością będzie w stanie podsunąć nam kilka ciekawych pomysłów na cateringową oprawę przyjęcia.